Νέα

«Όχι» στην ανεξαρτησία ψήφισαν οι Σκωτσέζοι


Δημοσίευση ΣΕΠΤ 19, 2014

«Όχι» στην ανεξαρτησία ψήφισαν οι Σκωτσέζοι

Οι ψηφοφόροι στη Σκωτία απέρριψαν την ανεξαρτησία από τη Βρετανία, επιλέγοντας να διατηρήσουν μια ένωση που κρατά περισσότερα από 300 χρόνια. Το δημοψήφισμα που έγινε χθες, Πέμπτη, προκάλεσε κύματα σοκ σε όλη την Ευρώπη και άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τη συνεχιζόμενη πολιτική αναταραχή στη Βρετανία.

Στο 55% έφτασε το ποσοστό των Σκωτσέζων που ψηφίζουν παραμονή στη Μεγάλη Βρετανία. Το «Όχι» για την απόσχιση προηγείται, τη στιγμή που έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα σε 29 από τις 32 περιοχές που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα. Η συμμετοχή των ψηφοφόρων ξεπερνά το 85%.

Το Εδιμβούργο ψήφισε «Όχι» με ποσοστό 61,1%

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αυτών καθυστέρησε, λόγω της αυξημένης συμμετοχής στην ψηφοφορία, που ξεπέρασε το 80% στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες.

Συνολικά είχαν εγγραφεί 4.285.323 άνθρωποι για να ψηφίσουν, δηλαδή το 97% του πληθυσμού άνω των 16 ετών. Από τη Γλασκώβη μέχρι το Εδιμβούργο και το Αμπερντίν, αλλά και ως τα αμέτρητα νησάκια της Σκωτίας, οι Σκωτσέζοι συμμετείχαν μαζικά στο δημοψήφισμα που θα κρίνει την παραμονή ή όχι της περιοχής στους κόλπους του Ηνωμένου Βασιλείου, αφήνοντας το υπόλοιπο 92% των Βρετανών απλούς θεατές σε μια πιθανή διάσπαση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Exit poll δεν μεταδόθηκαν, υπό τον φόβο των συνεπειών μιας πρόβλεψης που θα έπεφτε έξω.

Συγχαρητήρια Cameron στον επικεφαλής της εκστρατείας του «Έχι» – Παραδοχή της ήττας στο στρατόπεδο του «Ναι»

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, David Cameron, συνεχάρη τον επικεφαλής της εκστρατείας κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, Alistair Darling.

Από την πλευρά του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, η αντιπρόεδρος, Nicola Sturgeon, παραδέχθηκε την ήττα του «Ναι» στο ιστορικό δημοψήφισμα. «Φαίνεται ότι δεν θα επιτύχουμε το «Ναι» που ελπίζαμε. Όπως χιλιάδες άλλοι στη χώρα, αφιέρωσα την καρδιά και την ψυχή μου σε αυτήν την εκστρατεία και υπάρχει ένα πραγματικό αίσθημα απογοήτευσης για το ότι δεν κατορθώσαμε για λίγο να εξασφαλίσουμε την επικράτηση της θετικής ψήφου», δήλωσε στο BBC η Nicola Sturgeon.

Τα αποτελέσματα LIVE

Δημοσκόπηση
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε την Πέμπτη η εταιρεία ερευνών «Yougov», η πλειονότητα των πολιτών αναμενόταν να ψηφίσει υπέρ της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο σε ποσοστό 54%, έναντι του 46% των ανθρώπων που επιθυμούν την ανεξαρτησία της περιοχής.

Η Γλασκώβη είπε «Nαι»
Οι ψηφοφόροι της Γλασκώβης ψήφισαν «Ναι» στην ανεξαρτησία, σύμφωνα με ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής. Το «Ναι» συγκέντρωσε το 53% των ψήφων, έναντι 47% για το «Όχι». Η συμμετοχή στην ψηφοφορία στην περιφέρεια της Γλασκώβης ανήλθε στο 47%.

Πανηγυρισμοί στο στρατόπεδο του «Όχι»

 
Οι παρατηρητές των αποτελεσμάτων


Καταμέτρηση ψήφων

Το Clackmannanshire

Σε άλλη εκλογική περιφέρεια, στο Clackmannanshire, το 46% των πολιτών ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας, ενώ το 54% κατά. Η προσέλευση έφτασε στο 88,6%.

Ακολούθησαν τα νησιά Orkney, όπου και εκεί οι ψηφοφόροι είπαν μαζικά «Όχι» στην ανεξαρτησία σε ποσοστό 67,2% (με 10.004 ψήφους). Το «Ναι» συγκέντρωσε 32,8% και 4.883 ψήφους. Η συμμετοχή ανήλθε στο 83,7%.

Ένα μεγάλο «Όχι» στην ανεξαρτησία είπαν και οι κάτοικοι στα νησιά Shetland, σε ποσοστό 63,7% (9,951 ψήφοι). «Ναι» ψήφισε το 36,3% (5,669 ψήφοι). Η συμμετοχή ανήλθε στο 84%.

Το «Όχι» κερδίζει και στο Eilean Siar (Δυτικές Νήσοι), με ποσοστό 53,42% (10.544 ψήφοι). «Ναι» ψήφισε το 46,58% (9.195 ψήφοι). Η συμμετοχή ανήλθε στο 86,2%.

Ούτε οι κάτοικοι στο Inverclyde θέλουν να αποκοπούν από το Ηνωμένο Βασίλειο, αν και με πολύ μικρή διαφορά υπερίσχυσαν από αυτούς που θέλουν το αντίθετο. Το 50,08% (27,329 ψήφοι) ψήφισε «Όχι» στην ανεξαρτησία, ενώ το 49,92% (27.243 ψήφοι) έδειξε «Ναι». Η συμμετοχή ανήλθε στο 87,4%.

Το πρώτο «Ναι» από την πόλη Dundee, όπου το 57,35% (53.620 ψήφοι) θέλει ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το 42,65% (39.880 ψήφοι) ψήφισε «Όχι». Η συμμετοχή ανήλθε στο 78,8%.

Δεύτερη νίκη για το «Ναι» στο Δυτικό Dunbartonshire: «Ναι» ψήφισε το 54% με 33.720 ψήφους και «Όχι» το 46% με 28.776 ψήφους. Η συμμετοχή ανήλθε στο 87,9%.

Στο Ανατολικό Lothian: «Όχι» είπε το 62% (44.283 ψήφοι) και «Ναι» το 38% (27.467 ψήφοι). Στο 87,6% ανήλθε η συνολική συμμετοχή.

Στο Stirling το 60% (37.153 ψήφοι) ψήφισε «Όχι» και το 40% (25.010 ψήφοι) «Ναι». Στο 90,1% ανήλθε η συμμετοχή.

Στο Midlothian το 56% (33.972 ψήφοι) ψήφισε «Όχι» και το 44% (26.370 ψήφοι) «Ναι». Η συμμετοχή ανήλθε 86,7%.





Σε μία προσπάθεια να παρασύρει ολοένα περισσότερους ψηφοφόρους, ο πρωθυπουργός της Σκωτίας, Alex Salmond, με μία παραλλαγή του συνθήματος του Αμερικανού προέδρου, Barack Obama, «Yes, we can!», κάλεσε τους πολίτες να πουν το «Ναι», λέγοντας: «Ας το κάνουμε τώρα!».

Τους προετοίμασε, μάλιστα, λέγοντας πως το μέλλον της Σκωτίας βρίσκεται στα χέρια τους, παρότι παραδέχθηκε ότι οι υποστηρικτές της απόσχισης παραμένουν οι αουτσάιντερ της καμπάνιας.

«Ο καθένας από εμάς έχει μία δουλειά και αυτή είναι να πείσει τους συμπολίτες του να ψηφίσουν για μία νέα αυγή για τη Σκωτία, τη γη των ευκαιριών, που είναι και η γη της δικαιοσύνης. Ας το κάνουμε, ας το κάνουμε τώρα», δήλωσε ο Salmond, ξεσηκώνοντας τους υποστηρικτές του.

«Το χρειαζόμαστε. Χρειάζεται να συμβεί. Δεν πρόκειται για εμένα, για το κόμμα των Εργατικών ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα. Πρόκειται για εσάς, πρόκειται για την οικογένεια, την ελπίδα, τις φιλοδοξίες σας. Μην τους επιτρέψετε να μας πουν ότι δεν μπορούμε. Ας το κάνουμε τώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός της Σκωτίας.

Παρά την ενθουσιώδη εκστρατεία, παρά το γεγονός ότι το δημοψήφισμα αποτέλεσε βασική συζήτηση σε κάθε σπίτι, κατάστημα, στους δρόμους της Σκωτίας, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πως θα υπερίσχυε το «Όχι».

Ωστόσο, η καμπάνια του «Ναι» σε κάθε περίπτωση θα μπορεί να πανηγυρίσει τη νίκη, καθώς οι αρχιτέκτονές της κατόρθωσαν να αναστατώσουν τη Μεγάλη Βρετανία, να θορυβήσουν την Ευρώπη, ακόμα και τις ΗΠΑ, και πρόκειται να οδηγήσουν σε μία νέα σειρά συζητήσεων για μία διαφορετική Σκωτία.







¶λλωστε, όπως επισημαίνουν οι «Financial Times», ο Salmond αποτέλεσε κυρίαρχη φιγούρα σε αυτήν την καμπάνια υπέρ της ανεξαρτησίας, κατορθώνοντας να εμπλέξει ολοένα περισσότερους πολίτες που ονειρεύονταν μία Σκωτία αυτόνομη, μακριά από τη διαφορετική βρετανική νοοτροπία.

Πολλοί ήταν εκείνοι που δεν πίστευαν στην προσπάθειά του, αλλά εκείνος απέδειξε ότι οι υποσχέσεις του για μία νέα ισχυρή χώρα έπιασαν τόπο και κέρδισαν υποστηρικτές, ενώ ακόμα και οι αντίπαλοί του παραδέχονται την ικανότητά του να αντιμετωπίζει εξαιρετικά το μπαράζ ερωτήσεων δημοσιογράφων και κριτικής σχετικά με τα πλάνα του.

Βέβαια, ο αγώνας του πυροδότησε μία σειρά έντονων διαφωνιών, που δεν πρόκειται να κοπάσουν. Εξάλλου, το δημοψήφισμα αποτέλεσε μία σημαντική εμπειρία για τους Σκωτσέζους, που δύσκολα θα ξεχάσουν.

Όπως τονίζει ο «Guardian», μάλιστα, η ιδέα ότι χτίστηκε ένας παραγωγικός διάλογος βασισμένος στον σεβασμό είναι εσφαλμένη, καθώς, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο εθνικισμός δίνει στον κόσμο έναν λευκό καμβά όπου μπορεί να ζωγραφίσει ό,τι του προστάζει η φαντασία του. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι υποστηρικτές τού «Ναι» φαντάζονται μία σοσιαλιστική Σκωτία, άλλοι μία χώρα με χαμηλή φορολογία, άλλοι μία χώρα που βασίζει την οικονομία της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, άλλοι στο πετρέλαιο, άλλοι στις εταιρείες. Ωστόσο, όπως τονίζει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, η Σκωτία δεν μπορεί να είναι όλα αυτά την ίδια στιγμή.





Όπως επισημαίνει ο δημοσιογράφος Martin Kettle του «Guardian», «οποιοδήποτε και να είναι το αποτέλεσμα, πρόκειται να είναι δύσκολες οι ώρες και οι ημέρες για τη Σκωτία, την οποία ο εθνικισμός του Salmond έσπρωξε σε μία διαίρεση με την ίδια τη χώρα. Οι πληγές μπορούν να επουλωθούν, όμως θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος από αυτόν που θέλουν να πιστεύουν κάποιοι».



× ArionRadio.com
LIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
SOCIAL MEDIA
Nextweb