Νέα

Liberation: «Το Κολωνάκι, το Salon de Bricolage, οι ξανθές και οι κύριοι με τα πούρα»


Δημοσίευση ΙΑΝ 26, 2015

Liberation: «Το Κολωνάκι, το Salon de Bricolage, οι ξανθές και οι κύριοι με τα πούρα»

«Τα ηλιόλουστα Σαββατοκύριακα στο Κολωνάκι πρέπει να δώσεις μάχη για να βρεις μια θέση στα καφέ που βρίσκονται ολόγυρα στην πλατεία. Οι τιμές θυμίζουν κέντρο του Παρισιού, η πορτοκαλάδα έχει 5 ευρώ. ¶νθρωποι με γυαλιά ηλίου παρατηρούν με ύφος την κίνηση του δρόμου». Η Libération κάνει ρεπορτάζ στην Αθήνα.

Η Libération έστειλε ανταποκριτή στην Αθήνα. Πήγε στα φτωχά προάστια, αλλά και στο Κολωνάκι. Γράφει, με τίτλο «Αθήνα, η πλούσια» και υπότιτλο «Κολωνάκι: Ο Όλυμπος της μπουρζουαζίας»:

«Ανάμεσα στους πελάτες που συζητούν θορυβωδώς, καθισμένοι στα τραπέζια του Da Capo ή του Café Peros, βρίσκει κανείς περισσότερες ξανθές γυναίκες από ότι σε μια σκανδαβική χώρα. ¶ψογο κρεπάρισμα στα μαλλιά. Οι άνδρες βγάζουν από το τσεπάκι πούρα και καπνίζουν ακόμη και μέσα στα καφέ, ποδοπατώντας την απαγόρευση για κάπνισμα, που ποτέ δεν μπόρεσε να πιάσει στην Ελλάδα.

Από την αρχή της οικονομικής κρίσης, το 2010, οι Έλληνες βρέθηκαν πολλές φορές κατηγορούμενοι. Στιγματισμένοι για κακοδιαχείριση, για τη διεφθαρμένη και αναποτελεσματική γραφειοκρατία τους, για τη φοροδιαφυγή τους, πλήρωσαν πολύ ακριβά την ανεμελιά των χρόνων της αφθονίας και τους επιβλήθηκαν από τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ μέτρα λιτότητας απίστευτης κλίμακας.

«Τόσες πολλές πελάτισσες, που μετακομίσαμε»

Η Ελλάδα ξαφνικά φτώχυνε. Η ανεργία αυξήθηκε κατά 190% σε πέντε χρόνια, ενώ η αγοραστική δύναμη έπεσε κατά 25%. Ωστόσο, όταν κοιτάζεις την κατάσταση από το Κολωνάκι, όλα αυτά τα νούμερα μοιάζουν αφηρημένα. Σίγουρα υπάρχουν κάποιες πινακίδες που γράφουν «Πωλείται» μπροστά σε άδειες μπουτίκ. Αλλά αμέσως ανοίγουν άλλες και ορισμένες γνωρίζουν τρομερή επιτυχία. Όπως ένα κομμωτήριο για κυρίες με τρελές τιμές, γεμάτο από νεαρές υπάρξεις που επιδεικνύουν εξωτερικά τον πλούτο, σουφρώνοντας περιφρονητικά τα χείλη. «Έχουμε τόσες πελάτισσες, που αναγκαστήκαμε να μετακομίσουμε σε μεγαλύτερο κατάστημα πριν από μια εβδομάδα», εξηγεί ο Στέλιος, ένας από τους νεαρούς κομμωτές. Το μαγαζί βρίσκεται στο ισόγειο ενός υπέροχου κτιρίου στην οδό Αναγνωστοπούλου, όπου μένει ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

(Από εκδήλωση της ΝΔ στις 17 Ιανουαρίου. Η φωτογραφία δημοσιεύεται στη Libération)

Στην Ελλάδα μπορεί κανείς να πιστέψει ότι όλα αλλάζουν, για να μην αλλάξει τίποτα. Ακόμη και σε αυτήν την περίοδο κρίσης, η ονειρεμένη ζωή των πλουσίων μοιάζει να διαιωνίζεται σε έναν άλλο πλανήτη. «Αν έχεις κατάθλιψη στο γραφείο, άλλαξε δουλειά!», συμβουλεύει αυτόν τον μήνα το ελληνικό Madame Figaro. Οι πιο πλούσιοι πηγαίνουν να αλητέψουν στις πρώην εργατικές συνοικίες, όπως το Μεταξουργείο, όπου τα σικ εστιατόρια και τα λοφτ επωφελούνται από την κατάρρευση των τιμών, για να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα που θυμίζει το Soho.

Η ελίτ ξεχωρίζει από τη χρήση άφθονων αγγλικών λέξεων που πλημμυρίζουν τις συζητήσεις. Οι τριαντάρηδες και σαραντάρηδες από τα πλούσια στρώματα σπούδασαν όλοι στο εξωτερικό και ελπίζουν επιστρέφοντας στην πατρίδα να συνδυάσουν τη μεσογειακή γλύκα με τις ανέσεις των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων. Η γοητεία του εξωτερικού δεν είναι καινούρια στους Έλληνες. Αλλά ενώ οι γονείς τους ήταν έτοιμοι να ξοδέψουν περιουσίες στα μπουζουξίδικα, οι γόνοι τους ονειρεύονται να ξαναβρούν στην Αθήνα την ατμόσφαιρα του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης.

Το τείχος του χρήματος

(Από το Salon de Bricolage)

Η κρίση; Στα μάτια τους έχει θετικά σημεία, αφού «θα περιοριστεί η σπατάλη και η επίδειξη πλούτου», αναφέρει ένας νεαρός χρηματιστής, ο οποίος οδηγεί ένα 4x4. Αλλά ενώ πολλοί θέλουν να επιδεικνύονται, με την κρίση επιλέγουν και πιο διακριτικά μέρη. Αυτό εξηγεί εν μέρει την επιτυχία του club «Salon de Bricolage». Είναι ιδιωτικό club, σε έναν από τους πιο γνωστούς δρόμους της Αθήνας. Έχει 1.300 μέλη, τα οποία πρέπει να πληρώσουν 500 ευρώ για εγγραφή και άλλα τόσα ετησίως, και πρέπει να προταθούν από ένα μέλος.

«Η ιδέα είναι να δημιουργηθεί μια πραγματική κοινότητα καλλιτεχνών και επιχειρηματιών. Το χρήμα δεν είναι το μόνο κριτήριο, δεν μπορούμε να δεχθούμε τους πάντες», δηλώνει ο Χρύσανθος Πανάς, ιδιοκτήτης. Είναι ένας χαμογελαστός σαραντάρης, παθιασμένος με τη σύγχρονη τέχνη. Μεγάλωσε στη Βουλιαγμένη, σε μια οικογένεια εισοδηματιών. Εκεί συχνάζουν παιδιά εφοπλιστών και διάσημες τραγουδίστριες, ενώ στο ισόγειο υπάρχει κουζίνα «όπου τα μέλη μπορούν να μαγειρεύουν για τους καλεσμένους τους, με τη βοήθεια ενός σεφ».

Ο Πανάς ομολογεί ότι η επιτυχία τον ξεπέρασε την ημέρα που το «Salon de Bricolage» έγινε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης στο κοινοβούλιο. Αρχές Δεκεμβρίου ο Πάρις Κουκουλόπουλος κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι δείπνησε σε αυτό το ιδιωτικό club με δύο γυναίκες εφοπλιστών, πολύ δραστήριες στα οικονομικά πράγματα. Αλήθεια ή ψέματα; Ο Χρύσανθος Πανάς το αρνείται, αλλά κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να τον πιστέψει. Το συμβάν δεν είχε συνέχεια, γιατί ο υπουργός Κουκουλόπουλος δεν έδειξε φωτογραφίες από τη συνάντηση, αλλά αυτή η προσπάθεια να αναμείξουν τον αρχηγό της ριζοσπαστικής αριστεράς με το μεγάλο κεφάλαιο για να αποσταθεροποιήσουν τα επιχειρήματά του είναι αποκαλυπτική του κλίματος που επικρατεί στις αρχές του 2015 στην Ελλάδα.

Ωστόσο, το τείχος του χρήματος στην Ελλάδα είναι πιο στέρεο από το τείχος του Βερολίνου. Ορισμένοι υποπτεύονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει νερό στο κρασί του την τελευταία στιγμή, ώστε να μη συγκρουστεί με τα συμφέροντα την επόμενη της εκλογικής του νίκης».

Oι φωτογραφίες της Liberation είναι της Alexia Tsagaris

[ΠΗΓΗ]
× ArionRadio.com
LIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
SOCIAL MEDIA
Nextweb